woensdag 2 oktober

lezing: Mechteld & Egbert, Janneke & Adam, Leentje & Thijs

 

Uit de lange geschiedenis van Kampen selecteerde cultuurZIEN enkele sterke vrouwen naast opvallende mannen. Tijdens de lezing maakt men kennis met het adellijke duo Mechteld & Egbert, de ondernemers Janneke & Adam en het criminele stel Leentje en Thijs. Wie waren zij en waarom lieten zij hun sporen na in de Kamper geschiedenis?

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In 2019 is het thema Zij/Hij. Met deze lezing richt cultuurZIEN de aandacht op de wijze waarop in de vroeg-moderne tijd het sociale leven in Kampen functioneerde. Een samenleving waarin vrouwen altijd onder voogdij stonden. Als zij jong waren van hun vader, later van hun man en op oudere leeftijd van een zoon of ander mannelijk familielid. Toch zagen Mechteld, Janneke en Leentje kans om hun eigen weg te gaan.

Wat: lezing Mechteld & Egbert, Janneke & Adam, Leentje & Thijs

wanneer: 2/10

tijd: 19.30 uur

Waar: huis 't Brieschend Peerd, Buitennieuwstraat 17

kosten: € 7, 50 p.p..


zaterdag 6 oktober

stadswandeling Zij, en hij dan?

Een stadswandeling langs locaties met boeiende verhalen over de relaties tussen vrouwen en mannen in de Kamper geschiedenis. Jongens kregen een opleiding aan de Latijnse school, maar vrouwen hielden later het bedrijf draaiende als hun man op zakenreis was. Hoe deden zij dat? En hoe hield een vrouw zich staande, als er geen man (meer) was?

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In 2019 is het thema Zij/Hij. Met deze stadswandeling richt cultuurZIEN de aandacht op de wijze waarop in de vroeg-moderne tijd het sociale leven in Kampen functioneerde. Een samenleving waarin vrouwen altijd onder voogdij stonden. Als zij jong waren van hun vader, later van hun man en op oudere leeftijd van een zoon of ander mannelijk familielid. Toch konden sommige vrouwen redelijk zelfstandig functioneren.

Wat: stadswandeling Zij, en hij dan?

wanneer: 6/10

tijd: 14.00 uur

startpunt: De Botermarkt

kosten: € 7, 50 p.p..