08-07-2022 | 13:51 uur

www.rampeninkampen.nl, vanaf 1 oktober

De stad Kampen heeft in haar lange geschiedenis al vele rampen doorstaan. CultuurZIEN heeft er voor gekozen om een drietal rampen verder uit te lichten. Op www.rampeninkampen.nl staan teksten, video's en beeldcasts (praatjes bij plaatjes) over de rampen van 1672, 1775 en 1825.

Deze website wordt speciaal gemaakt voor de Maand van de Geschiedenis 2022, met als thema rampen. De website is vanaf 1 oktober 2022, 12.00 uur online. Kijk voor meer informatie op www.rampeninkampen.nl of op www.maandvandegeschiedenis.nl

 

09-07-2022 | 13:45 uur

stadswandeling Sporen van Water op 8 oktober

Tot de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 was Kampen 's winters een eiland omringd door water. Westerstormen stuwden het water van de Zuiderzee naar de stad. De rivier de Ijssel had hoge winterwaterstanden. En dan kon het ook nog heel hard regenen. Hoe hield men droge voeten en waar liet men al dat water?

Deze stadswandeling is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis 2022, met als thema: rampen. Kijk voor meer informatie op www.rampeninkampen.nl of op www.maandvandegeschiedenis.nl

Datum: 8 oktober; tijd: 14.00 uur; startpunt: de Cellebroederspoort, 2e Ebbingestraat 1, Kampen; kosten: € 10, - p.p. (graag vooraf aanmelden voor deelname)

10-07-2022 | 13:40 uur

Wandelen langs de Riette op 29 oktober

Door de uitvoering van de Zuiderzeewerken lijkt in Kampen het water nu ver weg. Wie goed kijkt herkent in het westelijke deel van de stad nog hoogteverschillen uit de tijd van de Zuiderzee. Deze wandeling neemt deelnemers mee door de stadswijken Brunnepe en De Greente.

Deze stadswandeling is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis 2022, met als thema rampen. Kijk voor meer informatie op www.rampeninkampen.nl of op www.maandvandegeschiedenis.nl

datum: 29 oktober; tijd: 14.00 uur; startpunt: Westerkerk, Wilhelminalaan 97, Kampen; kosten: € 10, - p.p. (graag vooraf aanmelden voor deelname)

 

"zien,

begint met respect voor de ander
voor wat hij maakt
en met de behoefte om mee te leven
zijn werk vragend te benaderen 
zien is een levenshouding 

de rest is plaatjes kijken"

 

Bovenstaande tekst had cultuurZIEN zelf kunnen schrijven, maar Willem Sandberg -de vooruitstrevende en flamboyante directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam (1945-1962)- was ons voor.

Wie met cultuurZIEN op stap gaat of deelneemt aan één van de vele projecten, ervaart het verschil tussen kijken en zien.
In cultuurZIEN werken historici, kunsthistorici en kunstenaars samen en wordt geen kunstmatige grens getrokken tussen (kunst-)geschiedenis en kunst.

Anders geformuleerd: cultuurZIEN combineert inhoudelijke kennis met creativiteit.