voorwoordcultuurZIEN


publicaties

Wie onderzoek doet publiceert. Via publicaties worden resultaten van onderzoek voor derden ontsloten. Het afronden van een publicatie geeft aan de onderzoeker ruimte voor nieuw onderzoek. 

In het verleden zijn meerdere boekwerkjes over Kamper onderwerpen door cultuurZIEN gepubfliceerd. Tegenwoordig publiceert cultuurZIEN (bijna) alleen nog via digitale kanalen. Digitaal publicaties uit het recente verleden zijn: 

De Kamper Bank van Lening en bankiersfamilie De Meijne

De Kamper Bank van Lening en bankiersfamilie Van Aerssen

 

De eerste steen

Website ''de eerste steen'' besteedt aandacht aan huizen in de Kamper binnenstad. In de 17e eeuw hadden veel huizen namen. Bij onderzoek naar de geschiedenis van Kampen komen deze namen vaak voorbij. Voor de Oudestraat is in het verleden wel eens een inventarisatie van huizennamen gemaakt. In archivalische bronnen duiken regelmatig namen van huizen in andere straten op. Dankzij de naam is een huis soms eeuwenlang te volgen. Een voorbeeld van zo'n huis is huis ''de Drie Mollen'' op de hoek van de Vloeddijk en de Graafschap, oostzijde. Hoewel huizennamen een bijvangst zijn bij historisch onderzoek, zal cultuurZIEN onregelmatig en volstrekt willekeurig de geschiedenis van een huis publiceren. Dat kan in de vorm van een essay of als viseo zijn.

Klik op de titel hierboven voor een bezoek aan website ''de eerste steen''.

 

© cultuurZIEN 2023